James Casebere

New Works
February 27 > April 12, 2014
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -Voor zijn eerste Brusselse tentoonstelling presenteert de Amerikaanse fotograaf James Casebere in galerie Templon
zijn nieuwste onuitgegeven fotoreeks, die geïnspireerd is door de kwestie van de klimaatverandering en van de dreiging van ecologische rampen.

Zijn kleurenfoto's tonen Amerikaanse landschappen: uitgestrekte vlakten waar landoppervlakten, bos en zee elkaar ontmoeten, zoals aan de kusten van Californië of Noord-Carolina. In die gebieden, waar de natuur de scepter lijkt te zwaaien, valt er hier en daar een geïsoleerd stuk architectuur te bespeuren, een vrijstaande woning bijvoorbeeld, of een collectieve plek. Het zijn vingerafdrukken van menselijke activiteit en ze staan symbool voor haar kwetsbaarheid. Terwijl hij zijn impressies van dat grote natuurlijke decor de vrije loop laat, vervolgt James Casebere tegelijk zijn reflectie over het huis, dat hij ziet als symbool en utopie van de Amerikaanse samenleving.

De foto's van James Casebere zijn het resultaat van een zorgvuldige arbeid in het atelier, die begint met de bouw van modellen en eindigt met een complexe belichting. De kunstenaar zet ons aan tot mediteren over een wereld van schaalmodellen en toont zo de kwetsbaarheid van die grootse natuurspektakels en van het huidige ontwikkelingsmodel.

James Casebere heeft een voorliefde voor architectuur en laat zich tegelijk inspireren door cinema. Zijn werk bracht hem vijfentwintig jaar geleden in de voorhoede van de staged photography, een genre waarin kunstenaars als Jeff Wall of Gregory Crewdson bekende actoren zijn. De kunstenaar cultiveert de ambiguïteit van de fotografie en van sociale geografie en zet ze om in politiek werk. In 2005 onderzocht hij de betrekkingen tussen Oost en West.
In 2008 liet hij zich inspireren door de geheime gevangenissen van het Amerikaanse leger. En in 2010 was er de reeks Landscape with Houses, waarin de Amerikaanse kredietcrisis doorklonk.

James Casebere werd in 1953 geboren. Hij woont en werkt in New York. Casebere nam in 2009 deel aan de tentoonstelling The Pictures Generation in het Metropolitan Museum in New York en hetzelfde jaar nog aan Haunted: Contemporary Photography/Video/Performance in het Salomon R. Guggenheim Museum en aan de Whitney Biennial, beide in New York. Zijn werk is vertegenwoordigd in talrijke instellingen waaronder, in New York, het Museum of Modern Art en het Solomon R. Guggenheim Museum en Metropolian Museum; en in Londen, het Victoria and Albert Museum en de Tate Modern. In 2011 werd een belangrijke monografie over de kunstenaar gepubliceerd, die verscheen bij de Italiaanse uitgever Damiani, met teksten van Okwui Enwezor, Hal Foster en Toni Morrison.
Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook