Jan Fabre

Do we feel with our brain and think with our heart ?
April 22 > May 31, 2014
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -Voor zijn eerste galerietentoonstelling in Brussel toont Jan Fabre (1958) een nieuwe installatie met sculpturen in wit marmer uit Carrara. De projectie van de performance film Do we feel with our brain and think with our heart? (2013), hier in avant-première, vormt de spil van de tentoonstelling, die gewijd is aan de geheimen van het menselijke brein.

Jan Fabre is een groot voorstander van de uitwisseling tussen de verschillende kennisgebieden. Al meer dan tien jaar interesseert hij zich in het bijzonder voor neurologie en bestudeert hij de discipline in samenwerking met gerenommeerde wetenschappers. Do we feel with our brain and think with our heart? is een dialoog tussen de kunstenaar en de vermaarde Italiaanse neurofysioloog Giacomo Rizzolatti (1937) die de zogenaamde spiegelneuronen, die empathie mogelijk maken, wist te identificeren.

Als romantisch humanist zet Jan Fabre dat onderzoek rond het brein, de fysieke pendant van het intellect en de zetel van creativiteit, verder in marmer. Thema's waarover de kunstenaar reflecteert zijn imitatie en empathie, de specificiteit van de mens ten opzichte van het dier en de menselijke emotie en cognitie. Hij legt lobben, aders en slagaders vrij en maakt verrassende associaties met zaken die Rizzolatti in zijn experimenten gebruikt: voorwerpen, fruit of voedsel. Instrumenten en objecten die terugkomen in de serie nieuwe tekeningen die de poëtische mogelijkheden en de spiegelbeelden van het denkorgaan verkennen, waarbij Fabre volop naar de kunstgeschiedenis verwijst.

“De hersenen die Jan Fabre presenteert zijn de synecdoche van elke denkbare mens. De manier waarop hij de hersenen afbeeldt is extreem ontvankelijk: we kunnen er elk individu in projecteren, te beginnen met onszelf”, zegt de kunsthistoricus Jo Coucke.

Ruim 35 jaar neemt Jan Fabre internationaal een toonaangevende positie in als grensverleggend beeldend kunstenaar, theatermaker en auteur. Met L'ange de la métamorphose was hij de eerste levende kunstenaar die uitgenodigd werd in het het Parijse Musée du Louvre (2008). Andere opmerkelijke solotentoonstellingen van de afgelopen jaren zijn Hortus/Corpus in het Kröller-Müller Museum in het Nederlandse Otterlo (2011), en The Years of the Hour Blue in het Kunsthistorisches Museum in Wenen (2011). Tot begin 2014 bracht het MAXXI Museum in Rome voor het eerst een overzicht van Fabres persoonlijke activiteiten als performance kunstenaar. Stigmata. Actions & Performances 1976-2013 zal onder andere naar het M HKA in Antwerpen (maart 2015) reizen. Het PinchukArtCenter in Kiev presenteert tot oktober 2015 de tweedelige tentoonstelling: Tribute to Hiëronymus Bosch in Congo (2011-2013) en Tribute to Belgian Congo (2010-2013). In de Koninlijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel, nabij de Galerie Daniel Templon, zijn De blik binnenin (Het uur blauw) (2011-2013) – een permanente installatie die Jan Fabre in opdracht voor de Musea creëerde voor de Koninklijke Trap – en de klassieke opstelling van Hoofdstukken I-XVIII. Was en brons (2010) te bezichtigen.

De drietalige tentoonstellingscatalogus (Nederlands, Frans, Engels) met teksten van Bart Verschaffel en Melania Rossi is beschikbaar vanaf 22 april 2014.
Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook