Claude Viallat

Claude Viallat
September 12 > October 31, 2014
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -
VideoMet trots presenteert Galerie Daniel Templon voor het nieuwe tentoonstellingsseizoen in Brussel een tentoonstelling met recente en oudere werken van Claude Viallat, een kunstenaar die we al vele jaren steunen.

Claude Viallat werd geboren in 1936 en is een van de oprichters van Support/Surfaces, een avant-gardekunstbeweging die in de vroege jaren 1970 in Frankrijk ontlook. Deze kortstondige beweging was zowel theoretisch als politiek actief en telde leden als Vincent Bioulès, Louis Cane, Daniel Dezeuze, Jean-Pierre Pincemin en Noël Dolla. Ze deed een oproep om de kunst te vernieuwen door traditionele picturale middelen en materialen, zoals canvas en kader, in vraag te stellen. Zo begon Claude Vialla te werken met industriële dekzeilen zonder enig raamwerk waarop hij eenzelfde abstracte vorm eindeloos herhaalde. Deze 'vorm', die een kootje of ook wel een hand kan oproepen, is na verloop van tijd zijn handtekening geworden. Het motief wordt herhaald op sjabloon in verschillende kleuren en met allerhande materialen (meubelstoffen, tapijten, gerecycleerde materialen) en vernietigt het begrip 'subject'. Het stelt Claude Viallat in staat te reflecteren over de betekenis van het creatieve gebaar en over de status van het 'kunstwerk'.

Vandaag kom je niet om Viallats werk heen. Zijn benadering is bijzonder actueel gezien de ontwikkeling van de jonge Amerikaanse scene, die dit erfgoed herwerkt: armoedig materiaal, herhaling, methodisch gebruik van de vergissing, reflectie rond het oppervlak enz. Met de aandacht die wordt besteed aan deze jonge generatie Amerikaanse abstracte schilders (Wade Guyton, Jacob Kassay, Israël Lund, Ethan Cook…) moeten we het werk van Viallat opnieuw bekijken, des te meer omdat er in de Franse en internationale hedendaagse kunst een terugkeer is naar de Arts-and-Craftsbeweging, naar wandtapijtkunst, het vernaculaire.

Al bijna vijftig jaar is Claude Viallat een van de belangrijkste figuren uit de Franse kunst. Hij vertegenwoordigde Frankrijk op de Biënnale van Venetië in 1988 en zijn werk is vertegenwoordigd in tal van publieke collecties, waaronder het Musée National d’Art Moderne de la Ville de Paris, het Centre Georges-Pompidou, het MoMA in New York, het Musée des beaux-arts de Montréal en het National Museum of Art, Osaka. Het Musée Fabre in Montpellier wijdt gedurende de zomer van 2014 een grote tentoonstelling aan Claude Viallat.

Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook