Jim Dine

New Paintings
November 6 > December 20, 2014
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -
VideoGalerie Daniel Templon exposeert voor het eerst in Brussel de Amerikaanse kunstenaar Jim Dine, met een nooit-vertoond ensemble abstracte schilderijen.

Deze nieuwe reeks toont sporen van een radicale breuk in de praktijk van de kunstenaar, die de iconische objecten die zijn schilderijen bevolkten (een hart, gereedschap, een kamerjas) achterwege laat om zich te concentreren op de handeling van het schilderen. Jim Dine heeft afstand gedaan van herkenbare vormen, die plaats ruimen voor kleurrijke gestuele abstracties. Zijn nieuwe schilderijen, op groot formaat, bestaan uit lagen acrylverf en zand, waarbij het oppervlak van het schilderij bekrast raakt. De kunstenaar verwijdert materiaal en voegt materiaal toe en bouwt zo, over een lange periode, aan een sculpturale materialiteit.

Met dit ensemble, een levendige celebratie van de schilderkunst, kijkt Dine terug op zijn reeks Palletes, waarbij hij, in de jaren 1960, de paletvorm overnam en er spatten en hoopjes verf op aanbracht. De titels in deze reeks zijn geïnspireerd op Jim Dines gedicht ‘The Flowering Sheets’ uit 2007 dat als onderliggend thema de inspiratie heeft, een kwestie die centraal staat in zijn werk.

Jim Dine, pionier van de happening en metgezel van de popart, slaat al vroeg in zijn carrière een uniek pad in. Hij zoekt aansluiting bij de Europese traditie, gedragen door kunstenaars die hij bewondert, van Rembrandt tot Matisse. Of het nu gaat om hout, lithografie, fotografie, dan wel metaal of steen: Dine experimenteert met elke techniek om er de regels van omver te werpen en hun limieten te testen. Voor hem zijn het gereedschap en het scheppingsproces net zo belangrijk als het uiteindelijke werk.

Jim Dine werd in 1935 geboren in Cincinnati. Hij leeft en werkt tussen New York, Walla Walla en Parijs. Sinds zijn eerste tentoonstelling in 1960 werd het werk van Jim Dine wereldwijd gepresenteerd in bijna 300 solotentoonstellingen. Onlangs heeft hij zijn tekeningen tentoongesteld in de National Gallery in Washington (2004), zijn sculpuren in het J. Paul Getty Museum in de Getty Villa in Malibu (2008) en zijn tekeningen in het New Yorkse Morgan Library & Museum (2011). Dine is vertegenwoordigd in meer dan 70 openbare collecties over de hele wereld, waaronder het Metropolitan Museum of Art in New York, het Musée national d’art moderne - Centre Pompidou in Parijs en de Londense Tate Collection. De SK Stiftung Kultur in Keulen presenteert zijn werk van 19 september 2014 tot 22 februari 2015 tijdens de tentoonstelling My tools. 

Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook