Julião Sarmento

Easy Pairings Fractals Stars
February 26 - April 18
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -
VideoJulião Sarmento, een van meest toonaangevende hedendaagse Portugese kunstenaars, exposeert voor het eerst in Brussel, bij Galerie Templon. Zijn raadselachtige werken verkennen de mechanismen van verlangen en representatie.

De kunstenaar presenteert er de in situ-installatie Fourth Easy Piece, een herinterpretatie van het beroemde beeldhouwwerk Petite danseuse Quatorze ans van Edgar Degas. De danseres is een naakte vrouw met een glad lichaam van kunsthars geworden, gemaakt met 3D-printing. Ze staat rechtop, de rug gekeerd naar een verzameling werken die achter haar aan de muur hangen, 'een klein panorama dat naar voren komt als een plastische autobiografie’ (Jacinto Lageira). We vinden er de obsessies van Julião Sarmento in terug, die hij ook tentoonspreidt in de rest van de tentoonstelling: fragmentatie, de kloof tussen realiteit en fictie, verwijzingen naar Degas of Marcel Duchamp, latente erotiek.

Zoals de titel van de tentoonstelling, Easy Pairings Fractals Stars, suggereert, houdt de kunstenaar van het samenbrengen van mysterieuze combinaties. In zijn schilderijen en werken op papier plaatst hij terugkerende motieven in juxtapositie: de archetypische gezichtsloze vrouw, plantaardige of geometrische lijnen, verwijzingen naar literatuur of architectuur. Julião Sarmento's werk is een venster dat openstaat voor verhalen en relaties, het nodigt de kijker uit de verbeelding de vrije loop te laten en toe te geven aan het voyeuristische genot van een fragmentarische visie. 

Julião Sarmento werd in 1948 in Lissabon geboren. Hij studeerde er schilderkunst en architectuur aan de Escola Superior de Belas Artes. Sinds 1970 ontwikkelt de kunstenaar een praktijk waarin schilderkunst, video en geluids- en visuele installaties gecombineerd worden. Hij heeft wereldwijd meer dan honderd tentoonstellingen op zijn naam staan. In 1997 vertegenwoordigde Julião Sarmento Portugal op de Biënnale van Venetië. Recenter werd zijn werk getoond in Tate Modern in Londen, dat aan hem een ‘Artist Room’ wijdde; het Centro de Arte Contemporáneo (CAC) van Malaga in Spanje (2010); het Contemporary Arts Center (CAC) in het Amerikaanse Cincinnati (2011) en de Fundação Serralves in Porto (Portugal), die in 2012 een grote overzichtstentoonstelling aan hem wijdde. In 2014 presenteerde het MAMAC in Nice de eerste Franse overzichtstentoonstelling van de kunstenaar.

Julião Sarmento's werk is vertegenwoordigd in belangrijke publieke collecties, waaronder het Museum of Modern Art (MOMA) en het Solomon R. Guggenheim Museum in New York, het Musée National d'Art Moderne/Centre Pompidou in Parijs en het Moderna Museet in Stockholm.

Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook