Vik Muniz

Album
April 23 - May 30, 2015
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -Voor zijn eerste solo-tentoonstelling in Brussel presenteert de Braziliaanse kunstenaar Vik Muniz zijn nieuwe fotoreeks Album bij Galerie Daniel Templon.

Vik Muniz staat bekend om zijn gebruik van onverwachte materialen – stof, speelgoed, draden, kaviaar, diamanten... – om beelden te reconstrueren die voortspruiten uit ons collectief geheugen. De fotograaf heeft van de metafoor een nieuw medium gemaakt waarmee hij vragen stelt bij de natuur van de representatie.

Met Album verkent de kunstenaar de verbanden tussen het persoonlijke en het universele. Hij stelt de archetypische beelden van een familie-album opnieuw samen en vertrekt daarbij van duizenden 'wees'-foto's in zwart-wit die hij over de jaren heeft verzameld. De familievader die fier pronkt met zijn vangst, de jongen verkleed als cowboy, een bezoek aan het museum: elke scène is gevuld met fragmenten van samengebrachte herinneringen. Zo brengt Vik Muniz een visie die zowel nostalgisch als wreed is en waarin scherven van leven bijdragen aan een groter en mooier werk.

Hij onderzoekt de overgang van de wereld van de analoge fotografie – waarvoor het album symbool staat, dat het quasi-sacrale spoor van een verhaal behoudt – naar die van een mediacultuur waarin het (illusionistische) digitale beeld omnipresent is. Op die manier stelt Muniz de authenticiteit van het beeld, en van onze 'visies', in vraag.

Muniz werd geboren in São Paulo in 1961 en werkt nu in New York, waar hij woont. Zijn werk werd al vaak wereldwijd tentoongesteld, onder andere in : International Center of Photography, New York (1998) ; Museu de Arte Moderna, São Paulo en Museu de Arte Moderna, Rio de Janeiro (2001) ; Whitney Museum of American Art, New York (2001) ; The Menil Collection, Houston (2002) ; Centro Gallego de Arte Contemporanea, Santiago de Compostella (2003) ; Museo d’Arte Contemporanea, Rome (2003) ; Museum of Modern Art, New York (2008). 

In 2001 heeft Vik Muniz Brazilië bij de 49de Biënnale van Venetië vertegenwoordigd. De overzichtstentoonstelling die aan hem werd gewijd werd tussen 2006 en 2009 in vele musea gepresenteerd, onder andere in : Miami Art Museum, University of South Florida ; Seattle Art Museum ; PS1, New York ; Museum of Contemporary Art, San Diego ; Museum of Contemporary Art, Montreal ; Antiguo Colegio de San Ildefonso, Mexico ; MASP, São Paulo ; MAM, Rio de Janeiro.

De kunstenaar heeft in 2010 meegewerkt aan de documentaire Waste Land, geregisseerd door Lucy Walker. De film, waarin Muniz zijn fascinatie voor het concept afval ('garbage') botviert, bracht zijn praktijk mee in de aandacht. Onlangs hebben we zijn werken kunnen zien in het Jeonbuk Museum of Art, Gana Art Center, Seoul (2011) ; in Nichido Contemporary Art, Tokyo (2010) en in de Rencontres photographiques d’Arles in Frankrijk (2014).

 

Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook