Daniel Dezeuze

Quand le carré devient cercle
March 9 - April 15, 2017
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -Bijna tien jaar na zijn laatste solotentoonstelling in België stelt Gallerie Templon met de tentoonstelling ‘Quand le carré devient cercle’ (Wanneer het vierkant cirkel wordt) een historisch parcours voor doorheen het werk van de Franse kunstenaar Daniel Dezeuze.

Daniel Dezeuze is stichtend lid van de groep Supports/Surfaces en werkt al veertig jaar rond de constructie/deconstructie van traditionele dragers en materialen in de schilderkunst. Dezeuze, reeds heel vroeg nieuwsgierig naar de culturen van nomadische en niet-Europese volkeren, begint vanaf de jaren 1960 aan een herlezing van de Amerikaanse abstracte of minimalistische kunst. Zijn uniek traject voedt zich met artisanale praktijken en antropologie en hij experimenteert met materialen die als ‘arm’ beschouwd worden: hout, hekken, netten, stoffen, en objecten waar hij een ‘draai’ aan geeft.

Voor de Brusselse galerie heeft Daniel Dezeuze een tocht ontworpen doorheen vijftig jaar werk – een zeer uitgebreid oeuvre. Hij laat die aanvangen in 1969, met een flexibele Echelle de bois (houten ladder) met ruiten die zich transformeren tot cirkels wanneer ze, tegen de bodem aan, opkrullen. Deze werken vormen een topologische oefening en vormen de aanzet voor een opening naar een andere ruimte – een interesse die Dezeuzes gehele traject doorkruist – tot en met het recente werk dat in de galerie wordt getoond, 14 juillet dans un jardin républicain (2012). Thema’s als de extensie van het werk in de ruimte (14 juillet...), het uiteenvallen van het kader (Triangulation Magenta, 1975), de functie van traverseren en van licht (Pavillons, 2001) blijken ook constanten in zijn oeuvre.

Parallel hiermee toont Daniel Dezeuze zijn Peintures qui perlent (schilderijen die parelen) met gekleurde vormpjes die op een paar centimeter van hun drager hangen en die over het vlak verdeeld zijn als muzieknoten op een partituur. In de kleine ruimte van de galerie toont hij een geometrisch ensemble (Triangulations version métal, 2011) en houten cirkels die overlapt worden door kompassen (2016). Hoe meten wat niet meetbaar is?

Al deze werken zijn in een staat van levitatie door hun vorm of kleur en roepen een luchtige, geventileerde wereld op, een schijnbare lichtheid van zijn. In zijn voortdurende dialoog met de geschiedenis en de praktijk van de schilderkunst toonde Daniel Dezeuze steeds opnieuw aan dat hij de ruimte kon veroveren en zich kon bevrijden van het gewicht en de regels van de kunst.

Daniel Dezeuze werd in 1942 geboren in het Alès; hij woont en werkt in Sète. Vandaag beïnvloedt zijn werk een hele nieuwe generatie Amerikaanse schilders en is het tevens het voorwerp van een – eveneens Amerikaanse – kritische herontdekking.

Sinds 1970 heeft hij wijd en zijd tentoongesteld. Eind 2015 nog wijdde het FRAC Languedoc Roussillon in Montpellier een grote tentoonstelling aan zijn tekeningen. De afgelopen jaren was zijn werk op veel plekken te zien. In 2014 in Los Angeles (Cherry en Martin Gallery) en New York (Canada Gallery); in 2012 in het MAMAC in Nice; en in 2009 in de Brusselse CENTRALE for contemporary art (‘la Centrale électrique’) en het Musée Fabre in Montpellier.

Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook