Oda Jaune

All White
April 19 - May 27, 2017
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -
Video
Templon Gallery presenteert de eerste solotentoonstelling van de kunstenares Oda Jaune in Brussel.

Voor het eerst zal Oda Jaune porseleinen sculpturen tonen, een artistieke praktijk waarmee ze sinds 2016 experimenteert. De nieuwe werken gaan een dialoog aan met een tiental nieuwe schilderijen, in een complex ensembledat een herinterpretatie en ontwikkeling is van de obsessies die ze koestert: het lichaam als territorium van metamorfose; de uitbarstingen van het onbewuste.

Het vreemde universum van Oda Jaune, gevoed door poëzie, cinema- en mediacultuur, maar ook door kunstgeschiedenis, draait rond 'alles wat niet gezegd mag worden over het intieme en de sociale wereld' (1). Via haar schilderkunst eigent Oda Jaune zich de hedendaagse verbeelding toe. Ze rukt de sociale maskers af en verkent de (vergeten, gecensureerde en verlangde) visies en visoenen die erachter verborgen zitten. Via onverwachte associaties bevrijdt de kunstenares zich van de picturale traditie, maar evengoed van autobiografische elementen.

Als beeldhouwer slaagt Oda Jaune erin om – in delicaat bisque porselein – het sensueel effect te produceren van het 'vlees' en zijn 'oneindige golvingen' dat Auguste Rodin zo fascineerde (2). Met haar gefragmenteerde, gemetamorfoseerde lichamen, die vorm geven aan 'geheime scènes' in de traditie van Hans Bellmer en Louise Bourgeois, creëert de kunstenares verwarring – in een spel met het wit, 'de wolk, de schaduw en het licht'.

Oda Jaune werd in 1979 in Bulgarije geboren. Ze studeerde aan de Kunstakademie Düsseldorf, met als docent de

schilder Jörg Immendorff. In 2008 verhuisde ze naar Parijs en nam daarbij afstand van de Duitse traditie, om er een zeer persoonlijk werk te ontwikkelen 

De afgelopen jaren stelde Jaune met name tentoon in la maison rouge in Parijs en me Collectors Room in Berlin (Tous cannibales, 2011), Musée Rops in Namen ( Confrontation avec Félicien Rops, 2011) en Musée départemental d'art contemporain de Rochechouart (Peindre, dit-elle, 2015). Momenteel, en nog tot 28 mei 2017, is haar werk te zien in het Musée des Beaux-Arts de Dôle, in de groepsexpo Peindre, dit-elle (Chap.2). White Sculptures, een boek gewijd aan haar sculpturen, met onder andere een tekst van Olivier Kaeppelin, verschijnt in mei 2017 bij Hatje Cantz. [1] Alain Berland, Blue Skies, Galerie Templon, 2016.

[2] Olivier Kaeppelin, White Sculptures, Hatje Cantz, 2017. 

 

 

Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook