Anthony Caro

Table Pieces and Late Sculptures
June 1st - July 22, 2017
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -In aansluiting op Caro’s tentoonstelling in de tuinen van het Museum Van Buuren in Ukkel, presenteert Galerie Templon in Brussel van 1 juni tot 29 juli een reeks – in België nooit eerder getoonde – interieursculpturen van Sir Anthony Caro.

De tentoonstelling onderstreept het contrast tussen twee reeksen van de kunstenaar en illustreert de diversiteit van zijn werk, net als Anthony Caro's ongelooflijke vermogen om zichzelf steeds opnieuw te vernieuwen. Zijn laatste werken – monumentale composities waarin hij experimenteerde met perspex, een transparant plastic – worden gecontrasteerd met de kleine Table Pieces in de project room van de galerie. 

De Table Pieces spelen met het evenwicht in de ruimte en getuigen van Sir Caro’s vermogen om de leegte en de ruimte te transformeren tot expressiemateriaal en expressiemedium. The Last Sculptures tonen de kijker de rijkdom van de materialen die de kunstenaar gebruikt – hout, staal, brons, perspex – maar laten ook zien hoe avontuurlijk Caro schilderkunst en kleur inzet. Dit alles toont ons de innovaties van een kunstenaar op zoek naar een nieuwe definitie van sculptuur: ‘Sculptuur – en vooral abstracte sculptuur – bevindt zich halverwege tussen schilderkunst en architectuur. Ze zit tussen de twee in. We moeten die plek vinden, in dat tussenin', zei Sir Anthony Caro. 

Sir Anthony Caro, geboren in 1924 en in 1987 tot de adelstand verheven door koningin Elisabeth II, vernieuwde de normen van de hedendaagse sculptuur. De voormalige leerling van Henry Moore heeft, van zijn passioneel streven naar abstractie tot de evolutie naar een meer verhalende lijn, steeds de dialoog tussen de kunsten gezocht.

De laatste jaren werd zijn werk werk gehuldigd in het Metropolitan Museum in New York (2011) en in Chatsworth House (VK, 2012), in Museo Correr in Venetië (2013), en in Musée Würth in Erstein (FR) en Yorkshire Sculpture Park (VK), beide in 2015. Drie gezamenlijke tentoonstellingen van Anthony Caro en zijn vrouw Sheila Girling zijn nog tot 27 augustus 2017 te bewonderen in Frankrijk: in het CIAC/Centre Interprétation Art et Culture in Bourbourg, het Musée des Augustins in Hazebrouck en het Musée Benoît-de-Puydt in Bailleul. Het werk van Anthony Caro is vertegenwoordigd in belangrijke publieke collecties, waaronder die van het Musée National d'Art moderne in Parijs, het Museum of Modern Art in New York, het British Museum in Londen en het Museum of Contemporary Art Tokyo.

 

Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook