Jean-Michel Alberola

Exposition de groupe
February 28 - April 17, 2019
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -
VideoGalerie Templon Brussel presenteert voor het eerst een tentoonstelling van Jean-Michel Alberola. We vertegenwoordigen de kunstenaar, een belangrijke, niet te klasseren figuur binnen de Franse kunstscène, al meerdan dertig jaar. Schilderijen, tekeningen, neonsculpturen, een geschilderde muur – inclusief tal van nooit-getoonde werken – worden samengebracht in een echte/valse 'groepstentoonstelling' waarin de kwestie van het collectief en de plaats van de kunstenaar in de samenleving centraal staat.


Jean-Michel Alberola werd geboren in 1953. Sinds het begin van de jaren tachtig bouwt hij aan een proteïsch oeuvre, ergens tussen conceptualisme, abstractie en figuratie in. Daaronder dus schilderijen, maar ook werken op papier, beeldhouwkunst, films, teksten en kunstenaarsboeken. Zijn werk is humoristisch maar tegelijk politiek en poëtisch. Het geeft blijk van engagement, door artistieke reflecties te combineren met politieke en sociale onderwerpen. Jean-Michel Alberola werkt met versnippering en superpositie en zoekt naar associaties tussen taal en vorm. Doordat hij fragmenten van lichamen of geografieën linkt aan ambigue uitspraken of bevelen, worden zijn werken ware filosofische rebussen.


Jean-Michel Alberola werd begin jaren tachtig bekend met 'figuration libre' (vrije figuratie) en de terugkeer naar de zogenaamde pittura colta ('gecultiveerde schilderkunst'). Zijn werken werden onder andere getoond in het Louvre (2005), de Bibliothèque Nationale de France (2009) en het Maison Hermès in Tokyo (2009), en op de tentoonstellingen 'Mathématiques, un dépaysement soudain' in de Fondation Cartier (2011) of 'Les Maîtres du désordre' in het Musée du quai Branly (2012). Het Frac Picardie in Amiens wijdde een retrospectieve aan zijn neonwerken (2012) en in februari 2016 nodigde het Palais de Tokyo Alberola uit voor een belangrijke solotentoonstelling – de eerste in Parijs sinds zijn retrospectieve in het Musée d'Art moderne de la Ville de Paris in 1997. Recent nog, in 2018, concipieerde Jean-Michel Alberola speciaal voor het Centre Dominique-Vivant Denon van het Louvre een tentoonstelling met de titel: 'Cosmos 1939 : Georges Salles / Walter Benjamin'.

Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook