Franz Ackermann

Our Houses
September 5 - October 19, 2019
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -
VideoTer gelegenheid van het Brussels Gallery Weekend waait er een een barokke wind door de ruimtes van Galerie Templon, die de eerste tentoonstelling van de kunstenaar Franz Ackermann in Brussel inluidt. Our Houses grijpt – in het verlengde van de tentoonstelling in Parijs in 2016 en Ackermanns reflectie op internationale metropolen – de energie van de Europese hoofdstad aan om de ruimte van de galerij te transformeren door middel van imposante olieverfschilderijen op doek, een beeldhouwwerk, en een reeks werken op klein formaat met Brussel als thema.

De laatste 20 jaar heeft Franz Ackermann zijn werk opgebouwd rond zijn persoonlijke reiservaringen en de intieme confrontatie met architectuur en stedelijke ruimte. Zijn mentale cartografieën mengen sensaties en herinneringen aan de internationale steden die hij verkent. Ze voeden vervolgens zijn installaties en enorme schilderijen vol levendige, felle kleuren, waarin architectonische constructies en organische vibraties samengaan. Met Our Houses begeeft Ackermann zich in de intieme sfeer. Het huis, tegelijk fysiek én psychisch object, metafoor voor het individu, voor zijn aspiraties en zijn relatie met de wereld, wordt geconfronteerd met het hallucinante visioen van stedelijke realiteiten. Voorbij de exuberantie van de werken stelt deze ontmoeting tussen het intieme en het globale de terughoudendheid van onze Europese samenlevingen, waarin de zin voor gastvrijheid en delen verloren gaan, diepgaand in vraag.

 

Biografie

Franz Ackermann werd geboren in 1963. Hij woont en werkt in Berlijn en Kalrsruhe. Al meer dan 20 jaar neemt hij deel aan talrijke, belangrijke tentoonstellingen in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Daaronder Kunstmuseum, Bonn (2018); Barnes Foundation, Philadelphia (2017); Pinacoteca de São Paolo (2016); Tate Triennial, Londen en Dallas Museum of Art (2009); Neue Nationalgalerie, Berlijn (2006); Whitney Museum of Modern Art, New York, MoMA, New York en Mori Art Museum, Tokyo (2005) ; Biënnale van Venetië (2003). In Frankrijk werd het werk van Franz Ackermann in 2005 getoond op de Biënnale voor hedendaagse kunst in Lyon en op de Printemps de Septembre in Toulouse; in 2004 in la maison rouge (Parijs); en in 2003 in het Palais de Tokyo in Parijs.

Onlangs hebben de Staatliche Kunsthalle Karlsruhe (2014) en de Berlinische Galerie (2013) belangrijke solotentoonstellingen aan Ackermann gewijd. In 2018 realiseerde Franz Ackermann, in het kader van de renovatie van het Miami Beach Convention Center, een opmerkelijke muurschildering voor de buitengevel van het gebouw, met als titel About Sand.

Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook