René Wirths

beatbox
October 24 - December 21, 2019
Brussels


Selected works
Press release -
Persbericht -
Video



Voor zijn eerste tentoonstelling in Brussel, beatbox, markeert de Berlijnse kunstenaar René Wirths de muren van Galerie Templon in Brussel. De schilder, die zijn onderzoek naar perceptie voortzet, presenteert een nieuwe reeks schilderijen uit de reeks Liquids. Elk doek toont een glas op een neutrale en monochrome achtergrond, telkens voor twee derde gevuld: nu eens met melk, dan weer met water, of olie, inkt, allerlei soorten fruitsap... Elke vloeistof kleurt de verfijnde en transparante architectuur van haar recipiënt, die uitvergroot en vermenigvuldigd wordt. De herhaling van de vorm en de variatie van de kleuren nemen de ruimte echt in. Als contrapunt is er het monumentale schilderij van een vintage gettoblaster die, via synesthesie, de ruimte met zijn geluidstrillingen vult. Het onderwerp verdwijnt, in de grote traditie van de abstracte schilderkunst, ten gunste van een reflectie, en een fysieke en perceptieve ervaring van het ritme.


René Wirths dwingt er zichzelf toe dagelijkse objecten op minutieuze en onpersoonlijke wijze te schilderen, zonder camera of projectie, om zo fenomenologisch door te dringen in de realiteit, die realiteit te begrijpen en ons begrip van de wereld te verrijken. De kunstenaar werkt langzaam en zorgvuldig: het is zijn reactie op de invasie van beelden. Zo maakt hij het materiaal geconcentreerder en eigent hij zich de tijd toe. Hij houdt zich ver van elke poging tot realisme of illusionisme, zijn praktijk past veeleer in een conceptuele traditie, waarbij hij zijn penseel gebruikt om de betekenis van het bestaan te ontcijferen.


René Wirths werd in 1967 geboren in West-Berlijn, waar hij nog steeds woont. Hij stelde tentoon in tal van internationale galerijen, waaronder Galerie Michael Haas in Berlijn. Zijn werk werd in 2000 getoond op de Biënnale van Genève en in 2008 in het Museumgegenstandsfreier Kunst in Otterndorf (Duitsland).In 2011 liep er  een grote solotentoonstelling van zijn werk in Kunsthal Rotterdam.





Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook