Sudarshan Shetty

Mimic Momento
4 juin - 24 juillet 2015
Bruxelles


Sélection d'œuvres
Communiqué de presse -
Persbericht -
VidéoDe Indiase conceptuele kunstenaar Sudarshan Shetty toont voor het eerst in Brussel, in Galerie Templon, een nieuwe reeks sculpturen en installaties die speciaal voor de gelegenheid werd gecreëerd.

Sudarshan Shetty werd geboren in 1961 in Mangalore en is bekend om zijn raadselachtige sculpturale installaties die vaak geanimeerd zijn. In de generatie hedendaagse Indiase kunstenaars waartoe ook Subodh Gupta, Bharti Kher en Jitish Kallat behoren, is hij een van de innovatiefste, en ook op de internationale scène heeft hij zich doorgezet.

Sudarshan Shetty creëert poëtische constructies die de fusie van Indiase en westerse tradities onderzoeken maar die ook typische Indiase thema's aankaarten.

Naar aanleiding van deze tentoonstelling wordt onze galerij omgetoverd in een foyer waar u een hybride installatie van servies zal worden gepresenteerd : 'China'-porseleinen vazen en borden, gemaakt in India, werden verbrijzeld en opnieuw samengesteld met fragmenten uit teak, een typisch Indiase houtsoort. Door in te zoomen op de kwetsbaarheid van vertrouwde objecten en eeuwenoude gewoontes, verkent Sudarshan Shetty de mogelijkheden van syncretisme in de sfeer van het intieme.

In de kleine ruimte van de galerie werd een teaktapijt uitgespreid dat een langgerekt lichaam lijkt te bedekken. Lijkwade, gisant, straatscène – misdaadscène? Door het spel van referenties – van islamitische begrafenistraditie tot actuele productie van valse Perzische tapijten in India – behoudt de kunstenaar een veelheid aan interpretaties en doe hij ons nadenken over het mysterie van het alledaagse object.

De afgelopen jaren nam Sudarshan Shetty deel aan de verschillende fasen van de tentoonstelling Indian Highway onder andere in het Astrup Fearnley Museet for Modern Kunst in Oslo, in 2009, en in het Musée d’art contemporain van Lyon, in 2011. In 2010 was hij de eerste hedendaagse kunstenaar die tentoonstelde in het beroemde Dr. Bhau Daji Lad Mumbai City Museum, met This Too Shall Pass.

Shetty was ook te zien op de grote tentoonstelling Paris, Delhi, Bombay in het Musée national d’art moderne - Centre Georges Pompidou in 2011. Zijn interventies in het kader van Art Unlimited in Basel, in 2009 en vervolgens in 2011 en 2014, werden alom bejubeld. In België zagen we zijn werk reeds in de tentoonstelling Sympathy for the Devil (2011-2013) van de Vanhaerents Art Collection en in het kader van Europalia India (2013).

Enter our Viewing Room @ viewingroom.templon.com
Mail
Facebook